Monday 29 December 2014

RESEPI MASAK LEMAK CILI API KETAM

Assalamulaikum, hai hai haha lama tak update blog kan?, haha beselah busy katekan. Harini nak citer lah kan haritu buat masak lemak cili api ketam, tapi yang best nye  masak pakai santan kelapa sawit. Sedap lah jugak. Saya guna santan kelapa sawit sebab kurang kolestrol, so boleh lah makan banyak banyak. hahaha. Resepi sama je macam kita selalu buat,cuma santan kelapa sawit tu mahal sikit lah dari santan biasa. Kat mana boleh dapat santan tu? ha senang je, sesapa yang stay berdekatan dengan Bandar Putera 2, Jalan Kebun, Johan Setia, boleh lah korang pergi beli dekat Az- Zain Bandar Putera 2, takpun boleh je beli dekat Shah alam, USJ, nanti kat bawah saya bagi link kedai ye. Ni resepi  Masak Lemak Cili Api Ketam.


Bahan A :

4 ulas             bawang merah
2 ulas             bawang putih
                       kunyit hidup @ serbuk kunyit
5 tangkai        cili api [ pada yang suka pedas nak tambah lagi pun boleh]
Bahan B:
 

1 kg                 ketam
2 pkt               Santan Kelapa Sawit
3 batang         serai [dititik]
sehelai           daun kunyit [di carik]
3 keping      asam keping [ pilihan, tapi untuk buang hanyir, digalakkan letak]
 
Kaedah :
  1. Siang ketam, belah 2
  2. Tumbuk / kisar Bahan A
  3. Masukkan santan kelapa sawit,ketam, bahan A yang telah ditumbuk,serai, daun kunyit,asam keping
  4. Perasakan dengan garam
  5. Gaul sebati, sampai mendidih
  6. Angkat, boleh letak cili merah sebagai hiasan.
 Ni website Az-zain http://www.az-zain.com/ , kut lah korang tak jumpa kan, selamat mencuba !

No comments: